Dlaczego warto spożywać kwasy omega 3?

Kwasy omega 3 są jednymi z najważniejszych składników diety, o których absolutnie nie można zapominać. Ich znaczenie jest o tyle duże, iż uważane są one między innymi za przyczynę długowieczności mieszkańców Japonii oraz innych regionów, gdzie spożywane są bardzo duże ilości ryb morskich. Przyjrzyjmy się roli tych kwasów oraz zobaczmy dokładnie, jak można dostarczać tego rodzaju składniki do naszej diety.

Gdzie znajdziemy kwasy omega 3?
Kwasy omega 3 można odnaleźć przede wszystkim w rybach. Konkretnie, to chodzi tutaj o tłuszcz rybi i oleje pochodzące z ryb – sardynek, dorsza, łososia, w tym słynny tran. Warto także wiedzieć, że kwasy tłuszczowe omega 3 można znaleźć w dużych ilościach w niektórych olejach roślinnych – między innymi w oleju lnianym lub z pachnotki.
Dostarczanie kwasów tłuszczowych omega 3 jest także możliwe za pomocą specjalnych preparatów i suplementów diety, które oprócz kwasów omega 3 zawierają także duże ilości witaminy A, D i E, które stanowią trzon witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, niezwykle ważnych dla pracy naszego układu krążenia, układu nerwowego oraz poprawnego metabolizmu kości i wapnia w naszym organizmie.

Jaką rolę pełnią kwasy omega 3?

Kwasy omega 3 to między innymi EPA, ALA i DHA. Wszystkie te kwasy wykazują działanie hamujące odpowiedź zapalną, co uważa się za główny czynnik związany z ich dobroczynnym wpływem na nasz organizm. Oprócz tego, kwasy omega 3 pełnią bardzo ważną rolę w wielu procesach metabolicznych, do których zalicza się między innymi szlaki syntezy enzymatycznej i hormonalnej. Warto mieć tego świadomość i stosować w swojej diecie kwasy tłuszczowe omega 3.

Sprawdź koniecznie:
https://estrovita.pl/