Na świecie są dziesiątki różnego rodzaju win. Cava wino jest jednym z wielu z nich, które mają określoną recepturę i muszą być produkowane zgodnie z rygorystycznymi zasadami, jeśli chcą nazywać się w ten sposób.
Skąd pochodzi Cava wino?
Jest to wino pochodzące z północnej Hiszpanii, a dokładniej z Katalonii. Wino jest produkowane z lokalnych winogron w okolicach Barcelony. Cava wino nie jest określeniem ściśle zarezerwowanym dla win z tej okolicy jednak, aby mogło ono tak się określić, musi najpierw spełniać bardzo rygorystyczne normy. Przede wszystkim musi spełniać kryteria jakościowe, ale również musi być produkowane w odpowiedni sposób. Jednym z detali, które są konieczne, jest to, aby wino pozostawało w kontakcie z odpowiednim szczepem drożdży, który jest właściwy dla tego rodzaju wina.
Gdzie pija się Cava wino?
Ten typ wina jest bardzo popularny w Hiszpanii. Często jest pijany w czasie siesty, czyli południowej przerwy w pracy. Cava, przez swoją charakterystykę jest bardzo orzeźwiająca, więc świetnie nadaje się do picia w gorącym, południowym klimacie. Nie jest to wino bardzo mocno, a dzięki temu, że jest to wino musujące, czyli podobne do szampana, jest bardzo pijalne, co jest jednym z głównych powodów, dla którego stało się tak popularne w gorącej Hiszpanii. Co prawda Cava wino produkuje się w większości w Katalonii, jednak jest ono popularne w całej Hiszpanii. Można je bardzo łatwo kupić w większości kawiarni i jest traktowane jako codzienny napój. Ze względu na mniej rygorystyczne przepisy dotyczące spożycia alkoholu niż w Polsce, lampę wina do obiadu pijają tam niemalże wszyscy.